Kosten CB
De kosten van het CB.

De logistieke en administratieve kosten - oftewel de verkoopgerelateerde kosten - van fysieke boeken zijn bij het CB zeer divers. Voor een leek is daar vrijwel niet aan uit te komen. Wij omzeilen dat door een vast percentage voor de verkoopgerelateerde kosten van O-boeken te beramen op 17% over de verkoopprijs exclusief btw.

Deze 17% over de verkoop van fysieke boeken brengen wij maandelijks in mindering op de creditnota.

Maar eens per kwartaal berekenen wij het verschil tussen de beraamde kosten van 17% en de werkelijke verkoopgerelateerde kosten die het CB in dat kwartaal heeft gemaakt. Deze berekening wordt gemaakt over alle verkopen van alle aangesloten imprints bij ClusterEffect. Het verschil delen wij door alle verkopen en daar rolt dus een refund uit in euro’s. Dit bedrag krijgen imprints per verkocht boek, elk kwartaal gecrediteerd.

Rekenvoorbeeld:      
Verkoopprijs  19,95  
Exclusief 9% btw  18,30  
Minus boekhandelskorting van 30% 5,49 *
Minus kosten CB van 17% 3,11  
Plus refund 1,25 **
De uitgever houdt over per verkocht boek exclusief btw 10,95  
(exclusief de drukkosten)  

*  Bol.com hanteert voor ClusterEffect een korting van 37% m.b.t. O-boeken.
** dit is momenteel per kwartaal de gemiddelde refund.

Per kwartaal wijkt de refund m.b.t. de O-boeken af en de hoogte daarvan is afhankelijk van de gemiddelde verkoopprijs en o.a. het totaal aantal boeken dat in België zijn verkocht, waarbij hogere distributiekosten van toepassing zijn.

ClusterEffect werkt als enige clusteruitgeverij met een refund op de kosten van het CB, waardoor effectief uitsluitend de werkelijke kosten van het CB worden doorberekend. Dit in tegenstelling tot clusters die er een gefixeerd percentage van bijvoorbeeld 15% voor hanteren.

Voor A-boeken met een boekhandelskorting van 42% is de refundberekening niet aan de orde. Dan worden alleen de kosten van de facturatie en het debiteurenbeheer doorbelast. Dit is eveneens van toepassing bij S-boeken (boekhenadelskorting 24,1%) en W-Boeken (boekhandelskorting 27% - 30% = afhankelijk van de verkoopprijs).