O-boek
O-boek.

Traditioneel werken uitgevers en boekhandelaren met A(algemeen)-boek. Hieraan is de boekhandelskorting van 42% gekoppeld. Een mooie marge. Echter deze is erop gebaseerd dat boekhandelaren boeken inkopen. Van de vele nieuwe titels die er per jaar verschijnen worden niet alle titels ingekocht. Het overgrote deel is slechts op afroep via het CB beschikbaar.

Wij vinden het niet reëel dat voor boeken op afroep een marge wordt gerekend van 42%. Daarom bieden wij titels als O(overig)-boek aan met een korting voor de boekhandelaar van 30%*.  Alle boeken kunnen als O-boek worden aangemeld bij het Centraal Boekhuis. De verkrijgbaarheid is identiek aan A-boek (beschikbaar voor 2500 boekhandelaren in Nederland en België). Daarnaast doet O-boek met een lagere korting geen afbreuk aan de bestelbereidheid vanuit de boekhandel. Indien zij immers O-boeken niet accepteren, zullen consumenten elders bestellen en loopt men dus omzet mis.

Als een boekhandelaar of keten meerdere exemplaren van een titel wil inkopen, dan kunnen per titel per verkooppunt/keten afwijkende afspraken worden gemaakt, die wij direct voor u via het CB vastleggen. 

Dit bedoelen wij dus met het behalen van effect door ClusterEffect. De marge voor de uitgever krijgt een behoorlijk upgrade.

Het CB biedt de contractvorm CB-compact aan. Maar het is niet mogelijk om met CB-compact O-boeken aan te bieden.

Uiteraard is het mogelijk om ook met A/S- of W-boeken aan te sluiten
 
* Voor Bol.com geldt een boekhandelskorting voor O-boeken van 37%.